Växtfärg ett naturligt val.

Inledningsvis, kärt barn har många namn. Många säger henna, hennaväxt, andra menar att örtbaserad färg är en fin benämning medan vi väljer att säga växtfärg.

Vi skulle vilja påstå att växtfärgen fungerar som så att den bygger upp håret genom att pigmenten lägger sig runt strået som hårets egna protein och stärker just därför håret och verkar uppbyggande samtidigt som de kan ge de mest fantastiska färgresultat.

Att färga med växtfärg är mer likt att måla akvarell på ett papper som redan har en färg i sig själv. Resultatet påverkas alltså mycket mer av hårets ursprungliga färg än vid kemiskt baserad färg, som går in och bleker, alltså tar bort hårets egna pigment som ligger inuti hårstrået, för att sedan färga in de nya pigmenten.

Oxidation

Vid växtfärgning sker en s.k  Oxidation de första två dygnen,  då färgen reagerar med syret i luften. Det kan innebära att färgen förändras, t.ex kan den bli något mörkare eller ändra sin ton innan den får sin slutgiltiga färg. Under dessa två dygn rekommenderar vi att man inte tvättar håret, utan låter oxidationen ske ifred.

Verkningstid

Växtfärgen behöver verka mellan 30 till 1h för att pigmenten ska utvecklas i håret. Under den tiden får man sitta i vår soffa och läsa all trevlig lektyr som erbjuds, vi kan lova att man inte hinner igenom hela biblioteket under verkningstiden, även om en timme kan kännas långt. Och visst är tiden ett förunderligt ting, första gången man sitter i verkningstid en timme kan den kännas lång men snabbt lär man sig uppskatta sin egen tid, att bara sitta och bli snygg, utan att prestera, och låta naturen sköta jobbet.

Hennashamponering - Är en metod vi använder för att på kortare verkningstid enbart få ditt hår lite mer gyllene eller bara “unset” nyansera din egna färg. Denna behandling finns att boka på nätet. Med klippning eller bara som den är. Reservation av tid är 60-90 minuter. 

 

Man kan också med fördel, som många av våra kunder ta med sin stickning eller varför inte  en liten matlåda om behandlingen pågår vid matdags. Vi bjuder ju som sagt på kaffe och varierad "latteart" som de enda Baristafrisörerna i Sverige. Vill du varken läsa, sticka eller maska så kan du alltid ta en titt på utställande konstnär i vårt galleri, njuta av vackra  konsthantverk från Norrländska designers , eller varför inte bara  titta på folket som strosar förbi på gatan.

 Ny kund och frågor om pris

Är du ny växtfärgskund hos oss uppskattar vi om du har vägarna förbi och konsultera oss för växtfärgsbehandling. Priset är detsamma som för en traditionell färgbehandling så för att få en uppfattning om prisbild, se efter i vår prislista.

Vi alla som jobbar på Frisören & Kreatören utför behandlingen men Anca är “ Växtfärgsmästare “ och kan komma bistå sina kollegor med specifika recept. 

Bokar du din tid på nätet så finns det där att välja växtfärg både utan och med klippning. Uppmärksamma att behandlingstiden är ca 3h.

Frågor som Anca besvarar

Många undrar om det är möjligt att få kulörer som är annat än den typiskt "henna-röda", med denna "henna-röda" så menar många en rikt och intensiv vinröd, tänk rödvin, tranbär, lingonsylt. Självklart så kan man göra otroligt många nyanser och kulörer, allt från pastelligt koppar , halmblond, rågblond, vinröd, whiskeykänsla, bärnsten, chokladbrun, espresso, kakao, ja massor. Eftersom vi har många olika örter att välja bland så blandar vi färgkompositioner helt unikt för just ditt hår, t.ex Henna för pigmentrikedom, Katam ( gröna pigment) för att dra ned det röda i färgen, Indigo (blå) för att mörka ned och "kyla" till färgen, Rabarberrot eller gurkmeja (gul) för att göra en kopprig färg mer guldig osv osv.

För att återigen förtydliga det här med ljushetsläge, så kan en växtfärg inte ljusa upp, dvs göra dig ljusare än du var tidigare utan kan endast göra din färg i samma ljushetsläge eller max 1-2 nyanser mörkare, jag ska förklara mer här nedan med hjälp av bilder. 

Förvandlingen

Oblyga Anca Elmberg som var kopprig vid uppstarten av KE ( illustrerad bild uppe till vänster) som lessnade ur, blev "naturlig" och blond, men som tillslut insåg att hon var färgstark enda in i själen. - "ty de som säger att blonda har mer roligt har då för fasiken aldrig varit rödhårig" fantastiskt ordspråk - Helena Jonsson 2000någonting.

Oblyga Anca Elmberg som var kopprig vid uppstarten av KE ( illustrerad bild uppe till vänster) som lessnade ur, blev "naturlig" och blond, men som tillslut insåg att hon var färgstark enda in i själen. - "ty de som säger att blonda har mer roligt har då för fasiken aldrig varit rödhårig" fantastiskt ordspråk - Helena Jonsson 2000någonting.

Jag börjar med att presentera mig själv då jag är ytterst oblyg. Till vänster i bild ser ni mitt helt ofärgade hår. Rågblond till gränsen nästan lite grön i underton. Här är jag färgad med ren Yeminihenna, Dvs en härlig intensiv kopprig färg som ändå upplevs mer naturlig än "skrikig". Att jag upplevs 2 nyanser mörkare är att strået är uppfyllt av pigment och gör att helhetsintrycket känns mörkare men jag har inte adderat mörkare pigment i blandningen för att göra mig ännu mörkare,. förstår ni?  Till detta har jag färgat mina bryn med ekocertifierad "kemisk" färg då växtfärg inte biter på ögonbryn, just för att få en mer naturlig färg i ansiktet, behåller jag mina bryn som de är kan de lätt uppfattas lite gröna. Vill du inte färga dina bryn, använd då en ögonskugga eller specifik ögonbrynsskugga för att prova dig fram, jag lovar, prova! Det är fint att få helheten.

Ja, det är helt naturligt att känna att grönt är skönt .

bild längst ner till höger är lite missvisande, den är kallare i verkligheten, som bilden längst ner till vänster men hade jag blandat i mer värme i färgen så hade håret fått en mer gyllene ton just som bilden till höger.

bild längst ner till höger är lite missvisande, den är kallare i verkligheten, som bilden längst ner till vänster men hade jag blandat i mer värme i färgen så hade håret fått en mer gyllene ton just som bilden till höger.

Vi har förvånansvärt lugna kunder, väääldigt lugna kunder. För jag kan inte vara mer tydlig med mina blonda, vithåriga, gråa- kunder när jag presenterar för dem att de kommer vara gröna i håret när de kommer från shamponeringen. När jag pratar om grönt så använder jag ord som lövgrönt, mossa, petrolgrön/blå, vårdagsjämning mm. Ändå så verkar de flesta vara helt införstådda med att på salongen så kan verkligen färgpalettens alla färger få råda i total konstnärs-harmoni. Ovan så ser ni en av våra ljuvliga livskonstärer, kunden är i stort sett helt vithårig och önskar få en naturlig blondfärg, gärna mer beige, sandig än guldig halm. För att få till detta önskemål så använder jag nästan enbart gröna och blå pigment. Det lilla röda som används är endast för att färgen inte ska bli lila eller enbart blå. Denna omgång tog nästan 4 dygn för att nå slut-oxidationen och dess sandiga blonda färg. Säger rätt mycket om kalibern på denna kvinna va! Fantastiskt hur man kan våga gå utanför sin bekvämlighets-zon och kliva ut med grönt hår. Bilden högst upp till vänster visar även exemplariskt hur samma blandning färgar in hårstråna olika beroende på vilken ursprunglig färg som finns. Något som man inte kanske ser med blotta ögat.

Flera nyanser av kopparbruna toner.

ekologisk frisör källbergelmberg växtfärg
växtfärg källbergelmberg
Bild högst upp : före, ljuskoppar, blondkoppar. Nedan: Mustigare koppar med bruna inslag.

Bild högst upp : före, ljuskoppar, blondkoppar. Nedan: Mustigare koppar med bruna inslag.

På bild längst upp till vänster så ser ni den gamla växtfärgen på topparna.

På bild längst upp till vänster så ser ni den gamla växtfärgen på topparna.

frisör källbergelmberg

Oändligt många olika nyanser,

kan man alltså skapa. Hoppas ni fått svar på era funderingar angående vilka färger man kan åstadkomma och välja med detta fantastiska, naturliga tillvägagångssätt.